Cestoviny

Základné suroviny sú múka (pšeničná) a voda. Cestoviny môžu byť bezvaječné, bez pridania vajíčka, jednovaječné, dvojvaječné, podľa chuti až viacvaječné. Sú výborným zdrojom sacharidov. Celozrnné cestoviny z celozrnnej múky obsahujú navyše menirály a vitamín B. Vaječné zasa obsahujú vitamín A.  
Cestoviny poznáme : 
  • PAPPARDELLE - pochádzajú z Toskánska a sú najširšie zo všetkých plochých dlhých cestovín
  • SPAGHETTINI - veľmi tenké špagety
  • FUSILLI - vyzerajú ako malé vrtuľky, vretienka
  • TAGLIATELLE - dlhé širšie cestoviny, užšie než papardelle
  • LASAGNE - asi 2,5 cm široké a 8 cm dlhé cestovinové pláty
  • CONCHIGLIE - cestoviny v tvare mušličky
  • ROTELLE - svojim tvarom pripomínajú kolesá na voze a majú niekoľko veľkostí
  • MAKKARONI - dlhé cestoviny v tvare potrubia
  • FETUCCINE - ploché dlhé cestoviny šírky 1 cm
  • GNOCCHI – vyrábajú sa zo zemiakového cesta a v tvare väčších halušiek
  • PENNE - krátke trúbkovité cestoviny so skosenými koncami
  • RIGATONI - sú podobné penne, ale dlhšie s rovnými koncami
  • FARFALLE - majú tvar mušličky
  • RADIATORI - majú tvar halušiek s rebrovaním
  • PLNENÉ CESTOVINY
  • RAVIOLI - plnené cestovinové taštičky v tvare štvorčekov
  • CAPPELLETI - plnené cestoviny v tvare malých klobúčikov
  • CANELLONI - závitky z cestovinového cesta plnené rôznymi náplňami
  • POLIEVKOVÉ CESTOVINY
  • STELLINE - majú tvar hviezdičky, používajú sa ako závarka do polievok
  • PEPERINI - malé guľôčky/kocky, asi najmenší typ polievkových cestovín
  • ALFABETTI - sú malé písmenká a čísla, v obľube najmä u detí
  • ANELLINI - vyzerajú ako malé krúžky
  • CAPELLINI TAGLIATI - sú nalámané veľmi tenké špagety
  • CONCHIGLIETTE - majú tvar morskej ulity
  • FARFALLINE - farfalle v malom prevedení
  • FUNGHETTI - pripomínajú malé hubky
  • ORZI - sú ako malé semienka ryže
  • QUADRUCCI – vyrábajú sa v tvare štvorčekov

 


Vytvorte si webové stránky zdarma! Webnode