Cestoviny
Základné suroviny sú múka (pšeničná) a voda. Cestoviny môžu byť bezvaječné, bez pridania vajíčka, jednovaječné, dvojvaječné, podľa chuti až viacvaječné. Sú výborným zdrojom sacharidov. Celozrnné cestoviny z celozrnnej múky obsahujú navyše menirály a vitamín B. Vaječné zasa obsahujú vitamín A.
Cestoviny poznáme :
- PAPPARDELLE - pochádzajú z Toskánska a sú najširšie zo všetkých plochých dlhých cestovín
- SPAGHETTINI - veľmi tenké špagety
- FUSILLI - vyzerajú ako malé vrtuľky, vretienka
- TAGLIATELLE - dlhé širšie cestoviny, užšie než papardelle
- LASAGNE - asi 2,5 cm široké a 8 cm dlhé cestovinové pláty
- CONCHIGLIE - cestoviny v tvare mušličky
- ROTELLE - svojim tvarom pripomínajú kolesá na voze a majú niekoľko veľkostí
- MAKKARONI - dlhé cestoviny v tvare potrubia
- FETUCCINE - ploché dlhé cestoviny šírky 1 cm
- GNOCCHI – vyrábajú sa zo zemiakového cesta a v tvare väčších halušiek
- PENNE - krátke trúbkovité cestoviny so skosenými koncami
- RIGATONI - sú podobné penne, ale dlhšie s rovnými koncami
- FARFALLE - majú tvar mušličky
- RADIATORI - majú tvar halušiek s rebrovaním
- PLNENÉ CESTOVINY
- RAVIOLI - plnené cestovinové taštičky v tvare štvorčekov
- CAPPELLETI - plnené cestoviny v tvare malých klobúčikov
- CANELLONI - závitky z cestovinového cesta plnené rôznymi náplňami
- POLIEVKOVÉ CESTOVINY
- STELLINE - majú tvar hviezdičky, používajú sa ako závarka do polievok
- PEPERINI - malé guľôčky/kocky, asi najmenší typ polievkových cestovín
- ALFABETTI - sú malé písmenká a čísla, v obľube najmä u detí
- ANELLINI - vyzerajú ako malé krúžky
- CAPELLINI TAGLIATI - sú nalámané veľmi tenké špagety
- CONCHIGLIETTE - majú tvar morskej ulity
- FARFALLINE - farfalle v malom prevedení
- FUNGHETTI - pripomínajú malé hubky
- ORZI - sú ako malé semienka ryže
- QUADRUCCI – vyrábajú sa v tvare štvorčekov